Glikolik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?

Glikolik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?

Glikolik asit, cilt bakımında kullanılan en popüler alfa hidroksi asitlerden (AHA) biri olarak bilinmektedir. Ciltteki ölü hücrelerin, kir ve yağın çıkarılmasıyla daha pürüzsüz, parlak ve genç görünmesini sağlar.

 

Aynı zamanda gıdalarda da doğal olarak bulunan bu asidin lekelerden aknelere kadar etkilerini ve cilt bakımında kullanımını detaylı bir şekilde ele alacağımız bu yazımızda glikolik asit ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.

Glikolik Asit Nedir?

Glikolik asit, şeker kamışından elde edilen doğal bir alfa hidroksi asit (AHA) olarak bilinir. Moleküler yapısı küçük olduğu için cilt tarafından kolayca emilir ve derinlemesine etkili olur. Glikolik asit, cildin üst tabakasındaki ölü hücreleri nazikçe gidermeyi sağlayarak cilt yüzeyinin yenilenmesinde etkilidir.

Glikolik Asit Ne İşe Yarar?

Cilt bakımında kullanılan ürünlerde sıklıkla rastlanan glikolik asidin cilt bakımında pek çok faydası vardır:

 
  • 1- Glikolik asit, cildin üst tabakasındaki ölü hücreleri nazikçe temizleyerek daha pürüzsüz ve taze bir cilt görünümü sağlar.


  • 2- Hiperpigmentasyon, koyu lekeler ve güneş lekelerini azaltarak cilt tonunu eşitler ve aydınlatır.


  • 3- Glikolik asit antibakteriyel özellikleri ile de bilinen bir maddedir. Antibakteriyel özellikleri sayesinde ciltte akne, sivilce ve enfeksiyon oluşumunu önlemede etkili olabilir.


  • 4- Kolajen üretimini teşvik ederek cildin daha sıkı ve elastik olmasını sağlar, böylece ince çizgiler ve kırışıklıkların görünümünü azaltır.


  • 5- Gözeneklerin içindeki kir, yağ ve ölü deri hücrelerini temizleyerek akne ve siyah nokta oluşumunu azaltır.


  • 6- Cildin nem tutma kapasitesini artırarak daha dolgun ve sağlıklı bir cilt görünümü sağlar.

Glikolik Asit Tonik Ne İşe Yarar?

Glikolik asit tonikleri, cildin pH dengesini sağlamak ve eksfoliasyonu artırmak için kullanılan cilt bakım ürünleridir. Cildi hazırlayarak diğer bakım ürünlerinin daha iyi emilmesini sağlar. Ayrıca, gözenekleri temizler ve sıkılaştırır, cilt tonunu eşitler.

Glikolik Asit Nasıl Kullanılmalıdır?

Glikolik asit her cilt tipinin kullanımı için uygun bir bileşen olmayabilir. Bu nedenle glikolik asit kullanımı mutlaka uzman bir kişi önerisiyle olmalıdır. Cilt bakım ürünlerinin içeriklerinde farklı oranlarda glikolik asit bulunmaktadır, cildin tolere edebileceği oranda glikolik asit kullanımı oldukça önemlidir. İlk defa glikolik asit içerikli bir ürün kullanacak kişilerde olumsuz etkilerinin görülmemesi için daha düşük orana sahip ürünler kullanılması önerilmektedir.

 

Glikolik asit kullanmadan önce cilt üzerinde bir yama testi yapılması cilt için uygun olan glikolik asitin seçilmesine yardımcı olabilir. Yapılan yama testi ürünün cilde uygunluğu, ciltte herhangi bir tahriş ya da kızarıklık gibi tepki verip vermediğini ölçmek için önemlidir. Yeni uygulamaya başlama noktasında ciltte tahriş ya da farklı yan etkiler oluşturabilecek tüm içeriklerde olduğu gibi daha düşük dozlar ve daha seyrek uygulamalar tercih edilebilir, zamanla kullanım ve dozlar artırılabilir.

 

Ek olarak dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta glikolik asitlerin kullanım zamanıdır. Gündüzleri asitleri kullanmak ve güneşe maruz kalmak güneş yanıkları oluşturabilir. Bu nedenle glikolik asit içeren ürünlerin akşamları veya geceleri uygulanması önerilir.

 

Dilerseniz cilt bakımında sıklıkla kullanılan diğer bir asit olan salisilik asit hakkında detaylı bilgi edinmek için Salisilik Asit Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Glikolik Asit Nelerde Bulunur?

Glikolik asit, pek çok cilt bakım ürününde bulunabilir. Bunlar; temizleyiciler, tonikler, serumlar ve peeling ürünleri olabilir. Glikolik asit içeren temizleyiciler, günlük temizlik rutininize dahil edilebilir. Cildi hazırlayan ve gözenekleri sıkılaştıran glikolik asit tonikleri de cilt temizliğinde ve bakımında tercih edilebilecek diğer bir cilt bakım ürünüdür.

 

Glikolik asit içeren serumlar ise yoğun bakım için kullanılabilir fakat kullanımına mutlaka dikkat edilmelidir. Haftalık veya aylık cilt yenileme için kullanılan peeling ürünlerinin bazıları da glikolik asit içerir.

Glikolik Asit Kullanımı Riskli mi?

Glikolik asit kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı riskler vardır. Bunlardan ilki cilt hassasiyetidir. Glikolik asit, ciltte hassasiyet ve tahriş yapabilir. Düşük konsantrasyonla başlayarak cildinizi alıştırmanız önerilir. Bir diğeri ise güneş hassasiyetidir. Glikolik asit, cildi güneşe karşı daha hassas hale getirir. Bu nedenle glikolik asitle birlikte mutlaka güneş koruyucu kullanılması önerilir.

Glikolik Asiti Herkes Kullanabilir Mi?

Glikolik asit, genel olarak çoğu cilt tipi için uygundur ancak bazı cilt tipleri için daha dikkatli kullanılması gerekir. Hassas cilde sahip olan kişiler glikolik asiti düşük konsantrasyonlarla ve dikkatli bir şekilde kullanmalıdır. Yoğun akne problemi olan kişiler ise glikolik asit kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalıdır.

Glikolik Asit Sivilceye İyi Gelir Mi?

Glikolik asit sivilceye problemlerine iyi gelebilir. Gözenekleri temizleyerek, cilt yüzeyindeki yağ ve kirleri uzaklaştırarak sivilce oluşumunu azaltır. Düzenli kullanımda leke karşıtı özelliği ile akne izlerini hafifletir ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olur.

Glikolik Asit Ne İle Kullanılmaz?

Glikolik asit, bazı cilt bakım bileşenleri ile birlikte kullanılmamalıdır. Glikolik asit ve retinol birlikte kullanıldığında ciltte tahrişe neden olabilir. Aynı anda farklı AHA/BHA asitler kullanmak, ciltte aşırı hassasiyete yol açabilir.

 

Glikolik asit, cilt bakımında güçlü bir bileşendir ve doğru kullanıldığında cilt sağlığını önemli ölçüde iyileştirebilir. Ancak, dikkatli ve bilinçli kullanım önemlidir. Glikolik asit kullanımında herhangi bir olumsuz etki yaşamamak için bir uzman tavsiyesi ile kullanmak çok önemlidir.

Etiketler: blog
Ağustos 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR