Hasta Bezi Nasıl Bağlanır?
Hasta bezleri, çeşitli sağlık durumları veya yaşlanma gibi nedenlerle idrar kaçırma veya hareket kabiliyetinin kısıtlanması gibi durumlarda kullanılan önemli bir medikal üründür. Yetişkin hasta bezleri, kişinin temel hijyen ihtiyaçlarını karşılama ve konforunu sağlama amacına uygun tasarlanan ürünlerdir.
Hasta bezlerini doğru bir şekilde bağlamak, bezin etkinliği ve kişinin rahatlığı açısından oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde bağlanmayan bezler, sızıntı riski taşıyabilir ve cilt tahrişine veya enfeksiyonun artmasına yol açabilir. Aynı zamanda doğru şekilde bağlanmayan veya düzenli değiştirilmeyen bezlerde kötü koku oluşumu olabilir. Bu nedenle, hasta bezlerinin doğru kullanımı ve bağlanması, bakım verenler için önemli bir noktadır. Bu yazımızda, hasta bezlerinin nasıl doğru bir şekilde bağlanacağına dair temel adımları ve önemli noktaları ele alacağız.
Hasta Bezini Değiştirmek İçin Gerekli Malzemeler
Hasta bezlerinin sık sık değiştirilmesi, kişinin konforunu ve sağlığını korumak için çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hasta bezi değiştirmek için ise aşağıda yer alan malzemelere sahip olunması gerekir. Bu malzemelerin bir arada bulunması değiştirme işlemini düzenli olarak yapmada oldukça yararlı olacaktır. Hasta bezi değiştirirken ihtiyaç duyulan sağlık bakım ürünleri şu şekildedir:
-
- Hasta için doğru boyutta hasta bezi
-
- El bedenine uygun vinil, sentetik, lateks veya nitrit eldivenler
-
- Islak ve kuru mendil, temizleyiciler veya ılık su ile sabun
-
- Cilt koruma bariyeri kremi
-
- Çöp poşeti veya hasta bezi kovası
-
- Tek kullanımlık veya yıkanabilir çarşaf/yatak koruma pedleri
Hasta Bezi Nasıl Değiştirilir?
Hasta bezinin doğru ve düzenli bir şekilde değiştirilmesi hastanın sağlığı ve konforu açısından çok önemlidir ve dikkat bir şekilde yapılması gerekir. Hastanın cilt tahrişini veya enfeksiyon riskinin azaltılması için dolan hasta bezi kirlenir kirlenmez değiştirilmelidir. Hasta bezi değiştirmede izlenecek adımlar şunlardır:
-
1- Elleri yıkayarak sterilize edin ve eldiven giyin.
-
2- Sırt üstü yatan hastanın hasta bezini açarak başlayın.
-
3- Hastanın yüzü yana dönük olacak şekilde yavaşça yana yatırın. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hastanın kalçasından çevrilmesidir. Omuz, kol veya bacaklarından çevrilmemelidir.
-
4- Yana yatırılan hastanın dizlerini hafifçe göğsüne doğru olacak şekilde bükün.
-
5- Hasta bezini geriye çekerken aynı zamanda içe doğru yuvarlayın. Yuvarlarken hasta bezinde biriken idrar veya dışkının içeride kalmasına özen gösterin.
-
6- Hasta bezini çıkardıktan sonra rulo şekline getirin ve çöp poşetine veya hasta bezi kovasına atın.
-
7- Islak ve kuru mendiller yardımıyla önden arkaya temizlenene kadar silin. Herhangi bir enfeksiyon durumu olmaması için önden arkaya doğru silinmeye ve tamamen temizlenmesini sağlamak için tüm kıvrımların temizlendiğinden emin olmaya özen gösterilmelidir.
-
8- Devamında hastanın cildini iyice kurulayın.
-
9- Aynı şekilde diğer tarafa da çevirin ve aynı temizleme ve kurulama adımlarını uygulayın.
-
10- Temizleme ve kurulama aşamasından sonra hasta bezini takmadan önce cildin kuruması beklenmelidir, beklerken eldivenleri değiştirebilirsiniz.
-
11- Yan yatırılan hastanın altındaki çarşafı düzeltin.
-
12- Özellikle yatağa bağımlı hastalarda ciltte yaraların oluşması çok ciddi bir problemdir bu nedenle hasta bezi bağlanmadan önce vücuduna ve kalçasına cilt koruyucu krem sürülmesi tavsiye edilir.
-
13- Devamında yatak koruyucu örtü veya çarşafı hastanın kalçalarının biraz altına sıkıştırarak yerleştirin.
-
14- Sırt üstü yatırılan hastanın bacaklarının arasından hasta bezini yukarı doğru çekin.
-
15- Hasta bezinin sızdırmaz bariyerlerini açtıktan sonra iyice oturabilmesi için üst bantlarını aşağı doğru ve alt bantlarını yukarı doğru olacak şekilde yapıştırın. Hasta bezinin sıkı ama rahat bir şekilde yerleştirildiğinden ve kişinin rahat hareket edebileceğinden emin olun.
-
16- Yatak koruyucunun katlanmış kısmını dışarı çekebilmek için hastayı hafifçe diğer tarafa doğru döndürdükten sonra yatak koruyucuyu düzeltin.
-
17- Son aşamada eldivenleri çıkarıp attıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
Hasta Bezi Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hasta bezi, yukarıdaki adımların uygulanması ile değiştirilir. Ancak hasta bezi değiştirirken dikkat edilmesi, ihmal edilmemesi gereken birkaç nokta vardır, bunlar şu şekilde sıralanabilir:
-
1- Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hasta ile ilgilenirken iyi bir tutum sergilenmesidir. Bez değiştirme düzeni oturtmak ve değiştirmek her zaman kolay olmayabilir fakat hasta bezi değiştirirken hastayı utandırmamaya özen gösterilmelidir. Hastanın mahremiyetini koruyarak nazik ve kibar bir tutum sergilenmelidir.
-
2- Özellikle yaşlı hastalar için cilt veya kemik yapısı normale göre daha kırılgan olabilir. Bu sebeple hasta bezi değiştirme, temizleme ve kurulama aşamalarında hastanın cildine ve kemiklerine nazik davranılmalıdır.
-
3- Hasta bezi değiştirirken hastanın cildi kontrol edilmelidir. Herhangi bir yara oluşması veya tahriş-kızarıklık durumlarını düzenli takip etmeli ve sorun görülen noktalarda uzman bir hekime başvurulmalıdır. Özellikle yatalak hastalarda cilt sorunları ve enfeksiyon oluşma riski daha fazladır. Bu durumların erken teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir.
Hasta bezi bağlama işlemi her kişi için farklılık gösterebilir, bu yüzden kişinin rahat ettiğinden ve hijyenin sağlandığından emin olmak önemlidir. Eğer hasta bezi bağlama konusunda deneyiminiz yoksa veya kişinin özel bir durumu varsa, bir sağlık uzmanından yardım alabilirsiniz.
Etiketler: blog
Mayıs 14, 2024
Listeye dön