Hasta Bezi Raporu Nasıl Alınır?

Hasta Bezi Raporu Nasıl Alınır?

Hasta bezi raporu almak için öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Devlet hastanesi veya özel hastane fark etmeksizin burada çalışan uzman doktorlar hasta bezi için rapor yazabilir. Hastaneye gittikten sonra ilgili hekime kayıt yaptırarak uzman hekim hasta bezi raporunu yazar ve sistem üzerinden otomatik olarak e-nabız üzerinde hasta bezi raporu oluşturulur. Doktora gitmesi mümkün olmayan yatalak hastalar için ise 444 38 33 telefon numarası aracılığı ile Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanılabilir. Hasta bezi raporları artık elektronik ortamda SGK’nın sisteminden görülebilmektedir. Hasta bezi sorgulama yapmak için e-devlet üzerinden “Tıbbi Malzeme Raporları Sorgulama” sayfasından raporunuzu görüntüleyebilirsiniz.

Hasta Bezi Tanı Kodu ve SUT Kodu Nedir?

Hasta bezi raporu içeriği ile ilgili bilinmesi gereken birkaç tanım vardır: tanı kodu ve SUT kodu. Raporda ve reçetede yazan, hastalığın sistemde tanımlanmış koduna tanı kodu adı verilir. Hasta bezi raporunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nın yayınladığı listede yer alan tanı kodlarından en az 1 tanesi veya veya birkaç tanesi bulunmalıdır. Raporda yer alacak tanı kodunu belirlemek ve raporda belirtmek doktorun yükümlülüğünde ve bilgisi dahilindedir.

 

SUT kodu ise hastanelerde yapılan tüm hizmet ve işlemler için belirtilen bir koddur ve her hizmet ve işlem bir SUT koduna sahiptir. Bu kod fiyat, şartlar ve kuralların açıklandığı SUT listelerinde kayıtlı olmalıdır. Hasta bezi SUT kodu ise yetişkinlerde ve çocuklarda olmak üzere ikiye ayrılır;

 

Yetişkin hasta bezleri için SUT Kodu: A10049

 

Çocuk hasta bezleri için SUT Kodu: A10118

Hasta Bezi Raporu İçin Hangi Doktora Başvurmalısınız?

Hasta bezi raporunu herhangi bir devlet hastanesinden ya da özel hastaneden çıkartabilirsiniz. Aile hekimi, üroloji, dahiliye gibi pek çok bölüm uygun tanı varlığında hasta bezi raporu yazabilir. Ayrıca hasta yatalak durumda ise evde bakım hizmetini arayıp randevu oluşturulabilir. Evde bakım hizmetinde görevli olan kişiler, evinize gelerek hastayı muayene edip hasta bezi raporu yazabilir.

Hasta Bezi Raporu Kaç Yıl Geçerlidir?

Hasta bezi raporunun geçerlilik süresi genellikle 2 yıldır. Ancak, doktor rapor üzerinde farklı bir tarih belirttiyse bu tarih değişebilir. 6 ay veya 1 yıl süreli hasta bezi raporu da çıkartılabilmektedir.

Hasta Bezi Almak İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Vardır?

Hasta bezi almak için hasta bezi raporuna ve kimlik belgesine ihtiyaç duyulur.

Hasta Bezi Raporu ile Nerelerden Hasta Bezi Alınır?

Hasta veya hasta yakını doktordan alınan rapor ile istemiş olduğu yerden hasta bezini alabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu hasta bezi için belirlenen sabit bir ücret öder. Hasta bezleri marka ve modeline göre değişkenlik gösterir, belirlenen bu ücrete göre de fiyat farkı çıkabilir.

Hasta Bezi Bittiğinde Nasıl Tekrar Alım Yapılır?

Hasta bezi raporuna sahip olunduğu sürece raporda yazan aylık adet kadar SGK tarafından ödeme alınır. Daha fazla kullanılması durumunda ise ödeme SGK tarafından yapılmaz.

Hasta Bezi Raporu Yenileme Nasıl Yapılır?

Hasta bezi raporu yenileme aynı işlemlerin tekrarlanması ile gerçekleştirilir. Bir sağlık kuruluşuna başvurarak randevu alınmalı ve uzman bir hekim tarafından rapor alınmalıdır. Hasta bezi raporunun süresi dolmadıysa yeniden rapor almaya gerek yoktur. Ancak, raporun süresi dolmuşsa yeniden doktora başvurarak yeni bir rapor alınması gerekir.

Etiketler: blog
Mayıs 14, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR